Το ''Croque monsieur'' ( κροκ μεσιέ )....αν το μεταφράζαμε στα ελληνικά θα το λέγαμε '' ο τραγανός κύριος''..... είναι διάσημο γαλλικό ψημένο σάντουϊτς,που εμφανίστηκε στα γαλλικά μπιστρό στις αρχές του 20ου αιώνα, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερους οπαδούς με την απλότητα της νοστιμιάς του. Σήμερα είναι γνωστό και εκτός Γαλλίας, απλά ανάλογα και με την χώρα διαφοροποιούνται ή προστίθενται υλικά. Εγώ σας παρουσιάζω την αυθεντική γαλλική συνταγή με ζαμπόν, ελβετικό τυρί ''έμενταλ'' και τυρένια μπεσαμέλ...Ένα γρήγορο σνάκ που θα ικανοποιήσει κάθε ουρανίσκο...
ΥΛΙΚΑ ( ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ )
4 φέτες ψωμί ( σε μέτριο πάχος )
2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. μουστάρδα
2 φέτες ζαμπόν ( αν είναι λεπτές πολύ 4 )
4 φέτες τυρί ''έμενταλ''
Για την μπεσαμέλ:
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. αλεύρι
3/4 κούπας γάλα χλιαρό
αλάτι και πιπέρι κατα βούληση
λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1/4 κούπας παρμεζάνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλείφουμε με τις 2 κ.σ. βούτυρο τις φέτες του ψωμιού και τις βάζουμε στον φούρνο να ροδίσουν ελαφρώς. Κατόπιν, ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: βάζουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι ,ανακατεύουμε με σύρμα 1'-2' και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει. Βγάζουμε απο την φωτιά και αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο,έπειτα βάζουμε και την παρμεζάνα ανακατεύοντας καλα. Θα κάνουμε 2 σάντουϊτς στη μια φέτα απο το κάθε σάντουϊτς την αλείφουμε με μουστάρδα, βάζουμε μια φέτα τυρί, μια φέτα ( ή 2 ανάλογα με τα γούστα ) ζαμπόν, κλείνουμε με την άλλη φέτα και απο πάνω βάζουμε την μισή μπεσαμέλ σε κάθε σάντουϊτς και απο πάνω μια φέτα τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να λιώσει το τυρί.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου