mypinkbutter

mypinkbutter

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Δίχρωμη καλοκαιρινή δροσιά



Ένα απόλυτα καλοκαιρινό γλυκό που θα προσφέρει μοναδική δροσιά στον ουρανίσκο σας. Η συνταγή είναι της Σόφης Τσιώπου ,με δική μου παραλλαγή το οτι δεν έβαλα φρυγανιές και τις αντικατέστησα με σαβουαγιάρ και μίκρυνα λίγο την ποσότητα του σιροπιού γιατί μου ήταν αρκετό για να βρέξω τα σαβουαγιάρ. Δοκιμάστε το!

ΥΛΙΚΑ

20 σαβουαγιάρ

Σιρόπι :
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
χυμό μισού λεμονιού
1 βανίλια

Κρέμα βανίλια:
1 λίτρο γάλα
80 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια
6 κ.σ. ζάχαρη
1 βανίλια

Κρέμα βύσσινο :
1 λίτρο χυμό βύσσινο (αν δεν θέλουμε βύσσινο μπορούμε να βάλουμε φράουλα ή ο,τι χυμό μας αρέσει)
80 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια
8 κ.σ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά θέλουμε την κρέμα,εγώ στο βύσσινο έβαλα 9 γιατί δεν είναι τοσο γλυκός χυμός)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ' ένα πυρέξ στρώνουμε τα σαβουαγιάρ, βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 2 λεπτά (απο την στιγμή του βρασμού αρχίζουμε να μετράμε) και το ρίχνουμε με κουτάλι πάνω απο τα σαβουαγιάρ.
Για την κρέμα βανίλια : βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να δέσει. Την ρίχνουμε καυτή πάνω απο τα σαβουαγιάρ και την καλύπτουμε με μεμβράνη ( να ακουμπάει πάνω στην κρέμα η μεμβράνη) για να μην πιάσει την αντιαισθητική πέτσα και μόλις χλιαρύνει την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και να σφίξει λίγο.
Για την κρέμα βύσσινο : βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ομοίως με την κρέμα βανίλια βράζουμε μέχρι να δέσει ανακατεύοντας με σύρμα, μόλις σχηματιστούν φουσκάλες είναι έτοιμη. Την ρίχνουμε πάνω απο την κρέμα βανίλια και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει.







Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Ντολμαδάκια με κιμά και δροσερή σως γιαουρτιού



Το πιάτο αυτό είναι απο τ' αγαπημένα μου... πολύ πρόσφατα ανακάλυψα πως το γιαούρτι είναι ο ιδανικός σύντροφος για τα ντολμαδάκια..κι αυτό γιατί δεν έχει πολύ καιρό που γίναμε φίλοι με το γιαουρτάκι...και παραδόξως πολύ καλοί τολμώ να πω. Το φαγητό αυτό τρώγεται άνετα και την επόμενη ημέρα και το λέω εγώ αυτό που όταν ένα φαγητό μπαίνει στο ψυγείο το αποχαιρετώ μια για πάντα...(κακιά συνήθεια αλλά...συνήθεια).

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. αμπελόφυλλα ( και μερικά για τον πάτο της κατσαρόλας)
χυμό 1 λεμονιού
1 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο

Γέμιση:

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κούπα ρύζι γλασέ ή καρολίνα
μισό ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
λίγο φρέσκο δυόσμο
ξύσμα απο 1 λεμόνι
1 κ.γλ. αλάτι
λίγο πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για την σως γιαουρτιού:

2 κεσεδάκια γιαουρτάκι στραγγιστό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1-2  κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο
ξύσμα απο μισό λεμόνι
λίγο αλατάκι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα ντολμαδάκια
: ανκατεύουμε όλα τα υλικά για την γέμιση σε μπώλ και το βάζουμε στην συντήρηση για 30 λεπτά.
Συχρόνως ζεματάμε και τα αμπελόφυλλα ( σε νερό που βράζει ρίχνουμε ανα δόσεις τα αμπελόφυλλα για 1'-2' λίγο να ζεματιστούν και ν' αλλάξουν χρώμα κάπως) και κάθε φορά αυτά που έχουμε ζεματίσει τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και να κρυώσουν λίγο. Έπειτα, παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο κόβουμε αν έχει κοτσανάκι, το βάζουμε σε μια σταθερή επιφάνεια (π.χ. πάγκο κουζίνας) με τα νεύρα προς τα πάνω ( η ''καλή'' πλευρά ν' ακουμπάει στον παγκο ) , παίρνουμε περίπου 1 κ.γλ γέμιση( ανάλογα το μέγεθος του φύλλου)  και την βάζουμε στη μέση, κλείνουμε τα δυο πλαϊνά και τυλίγουμε σε ρολάκι και ελαφρώς το πατάμε στην παλάμη μας για να κλείσει καλύτερα, ομοίως συνεχίζουμε και τα υπόλοιπα. Βάζουμε μερικά φύλλα στον πάτο της κατσαρόλας και απο πάνω τοποθετούμε σε σειρές κυκλικά τα ντολμαδάκια με την ένωση προς τα κάτω κολλήτα το ένα με το άλλο. Ρίχνουμε τον χυμό απο 1 λεμόνι, το ελαιόλαδο, νεράκι να σκεπάσει τα ντολμαδάκια και βάζουμε ένα πιάτο πάνω τους για να μην χαλάσει το σχήμα τους κατά το μαγείρεμα. Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά περίπου για 50'-60'. Τ' αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα σερβίρουμε με της σως γιαουρτιού.

Για την σως γιαουρτιού: ανακατεύουμε όλα τα υλικά και την βάζουμε στην συντήρηση για 1- 2 ώρες






TIP: αν δεν βρούμε αμπελόφυλλα και πάρουμε τα έτοιμα που είναι σε βαζάκι σε άλμη πάλι θα πρέπει να ακολουθήσουμε την διαδικασία ζεματίσματος των φύλλων.



Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Γλυκό κεράσι τραγανό




Ένα απο τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού με υπέροχη γεύση και χρώμα. Μπορούμε να το απολαύσουμε πάνω στο αγαπημένο μας cheesecake ή παγωτό αλλά ακόμα και σκέτο είναι το ίδιο ωραίο.Εγώ χρησιμοποιώ ασβέστη για πιο τραγανό αποτέλεσμα, αν δεν θέλετε, παραλείψτε το βήμα και πηγαίνετε κατευθείαν στο ξινό απλά αφήστε το για παραπάνω ώρα ( δείτε παρακάτω στην εκτέλεση )


ΥΛΙΚΑ

2 κιλά κεράσια όχι πολύ ώριμα
2 κιλά ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
τον χυμό απο 1 λεμόνι
2 βανίλιες

Για το ασβεστόνερο : 3 κ.σ. ασβέστη σβησμένο σε 4 λίτρα νερό.

* Επίσης 2 κ.σ. ξινό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικα διαλύουμε τον ασβέστη στο νερό και μ' ένα τουλπανάκι σουρώνουμε το ασβεστόνερο σε μια λεκάνη στην οποία ρίχνουμε μέσα τα κεράσια και τ ' αφήνουμε για 2 ώρες ανακατεύοντας ανα τακτά διαστήματα για να μην κάθεται κάτω ο ασβέστης. Μόλις περάσουν οι 2 ώρες ξεπλένουμε τα κεράσια ΠΑΡΑ πολύ καλά 8 με 10 ''χέρια'' να καθαρίσουν τελείως απο τον ασβέστη (εγώ τα πλένω και ένα ένα) και μετά βάζουμε σε μια καθαρή λεκάνη 3 λίτρα νερό και διαλύουμε το ξινό και ρίχνουμε μέσα τα κεράσια και τ' αφήνουμε για 1 ώρα.
Σειρά έχει τώρα να βγάλουμε τα κουκούτσια των κερασιών. Αν έχουμε τον ειδικό αποπυρηνωτή τον χρησιμοποιούμε αλλιώς με μια φουρκέτα ή μ' ένα τσιμπιδάκι φρυδιών (το οποίο το έχουμε απολυμάνει πρώτα) αφαιρούμε τα κουκούτσια με προσοχή να μην τραυματίσουμε πολύ το φρούτο και τα βάζουμε (τα κουκούτσια)  να πέφτουν μέσα σ ' ένα λεκανάκι (χρειαζόμαστε το ζουμάκι που βγαίνει με το καθάρισμα). Μόλις τελειώσουμε το καθάρισμα ρίχνουμε το ένα ποτήρι νερό ανακατεύουμε,βγάζουμε τα κουκούτσια και κρατάμε το νεράκι με το ζουμάκι γιατί θα το χρειαστούμε. Κατπιν βάζουμε σε μια κατσαρόλα στρώσεις απο κεράσια και ζάχαρη εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας και βάζουμε την κατσαρόλα στο ψυγείο για 24 ώρες να βγάλουν τους χυμούς τους τα κεράσια.
Την άλλη μέρα βγάζουμε την κατσαρόλα απο το ψυγείο, προσθέτουμε το νεράκι με το ζουμάκι που κρατήσαμε (απο τα κουκούτσια)  και βάζουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά, μόλις πάρει μια βράση ξαφρίζουμε το γλυκό μας και έπειτα χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε έτσι για 12 ώρες. Αφού περάσουν βάζουμε το γλυκό πάλι στην φωτιά και βράζουμε το γλυκό μας μέχρι να δέσει, περίπου 10-15λεπτα πριν το βγάλουμε προσθέτουμε τις βανίλιες και τον χυμό λεμονιού. Αφαιρούμε απο την φωτιά και μέχρι να κρυώσει κουνάμε αρκετές φορές την κατσαρόλα κυκλικά δεξιά και αριστερά για να ρουφήξουν σιροπάκι και να γίνουν φουσκωτά τα κερασάκια μας.





TIP: Για να είμαστε σίγουροι πως έδεσε το σιρόπι ακολουθούμε ένα απο τα παρακάτω βήματα:
  1. Μπορούμε να βάλουμε μια κουταλιά απο το σιρόπι μας σ' ένα πιατάκι το βάζουμε για 1 λεπτό στην κατάψυξη και με το δαχτυλό μας κάνουμε μια γράμμη αν ο ''δρόμος'' που σχηματίστηκε δεν κλείσει είναι έτοιμο το σιροπάκι αν κλείσει σημαίνει πως θέλει κι άλλο βράσιμο...
  2. Ρίχνουμε 1-2 σταγόνες σιροπιού μέσα σε ποτήρι με κρύο νερό πρέπει να πέφτουν σαν μαλακές κλωστούλες και να είναι σαν πηχτό υγρό.
  3. Στάζουμε λίγο σιροπάκι πάνω στο νύχι μας και πρέπει να γίνει σαν κόμπος που στέκεται...
  4. Αν δυκολευόμαστε με τους παραπάνω τρόπους ακολουθούμε τον πιο εύκολο βάζουμε μια κουταλιά σιρόπι απο το γλυκό μας σ ' ένα πιατάκι και το φυσάμε αν σχηματιστούν πάνω στην επιφάνεια του σιροπιού κυματισμοί είναι έτοιμο.
  5. Προσοχή όμως να μην το παραβράσουμε και ζαχαρώσει το γλυκό μας.


Κέικ ζέβρα με γλάσο merenda


Αγαπώ πάρα πολύ την κουζίνα...μου αρέσει τόσο πολύ να περιποιούμαι αυτούς που αγαπάω και να βλέπω την ευχαρίστηση στα πρόσωπα τους..Εδώ όμως μιλάμε για μια πολύ προσωπική υπόθεση...μιλάμε για το κεφάλαιο ΚΕΙΚ...το οποίο κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της καρδιάς μου σε σχέση με την ζαχαροπλαστική! Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί τόσο πολύ...αλλά ακόμα και την πιο περίπλοκη τούρτα να φτιάξω...όσα υλικά και ζυγαριές να χρησιμοποιήσω ποτέ δεν θα χαρώ τόσο πολύ όσο χαίρομαι όταν μου πετυχαίνει ένα κέικ...Για να θεωρήσω βέβαια εγώ οτι μου πέτυχε ένα κέικ πρέπει το κεικ αυτό να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις : να είναι αφράτο,να έχει τέλεια βουτυράτη γεύση,να μυρίζει βανίλια,να είναι καλοψημένο και πάνω  απ' όλα να είναι λευκό.....δεν αντέχω τα κιτρινιάρικα κέικ. Το κέικ που σας παρουσιαζω είναι μετά απο πολλές δοκιμές το αγαπημένο μου κέικ και το αφιερώνω στον άντρα μου και στην μαμά μου γιατί με τα χρήματα που έχουν χαλάσει σε υλικά για κεικ θα μπορούσαμε να έχουμε τώρα παραθαλάσσια μεζονέτα......

ΥΛΙΚΑ

3 κούπες αλεύρι μαλακό
μισό κ.γλ. αλάτι(κοφτό)
2 κ.γλ. μπέικιν
200 γρ. βούτυρο Lurpak (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 κούπες ζάχαρη
4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 κ.σ. υγρή βανίλια ή 4 βανιλίνες
1 κούπα γάλα (σε θερμoκρασία δωματίου)
Για το σοκολατένιο μείγμα:
3 κ.σ. κακάο
1 κ.σ. ζάχαρη
1/4 κούπας γάλα

Γλασο Μerenda:

250 γρ. merenda (την ζυγίζουμε στο σκεύος που θα την λιώσουμε για να βγεί ακριβώς)
80 γρ. γάλα εβαπορέ


 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν  και τα κοσκινίζουμε(βοηθάει να γίνει το κέικ αφράτο).
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη για 3'. Έπειτα ρίχνουμε τ' αυγά ένα ένα μαζί με την βανίλια και το αλάτι(ρίχνουμε ένα αυγό και μόλις το '' πιεί '' το μείγμα ρίχνουμε το επόμενο) και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3' ακόμα μέχρι ν ' αφρατέψει καλά το μείγμα μας.Τέλος ρίχνουμε το γάλα εναλλάξ με το μείγμα του αλευριού σε 3 δόσεις. Για το σοκολατένιο μείγμα: παίρνουμε 2 κούπες απο το λευκό μας μείγμα και τις βάζουμε σ' ένα μπωλ και προσθέτουμε το κακάο,την ζάχαρη και το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα λίγο να ενωθούν τα υλικά.
Άρα τώρα έχουμε 2 μείγματα, ενα λεύκο και ένα σοκολατένιο( το οποίο είναι σε μικρότερη ποσότητα απο το λευκό για να μην το υπερκαλύψει). Παίρνουμε ένα στρόγγυλο τσέρκι ή ταψάκι με 24 εκ. διάμετρο και βάζουμε στη βάση λαδόκολα και τα πλαϊνά τα αλευροβουτυρώνουμε.Στο κέντρο απο το ταψάκι βάζουμε μια κουταλιά απο το λευκό μείγμα,πάνω απο αυτήν βάζουμε μια κουταλία απο το σοκολατένιο μείγμα και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία εναλλάσοντας το λευκό και το σοκολατένιο μείγμα μέχρι να μας τελειώσουν τα 2 μέιγματα.Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για 50-60 λεπτά ή μέχρι να μπήξουμε μια οδοντογλυφίδα και να βγεί καθαρή.
Για το γλάσο merenda: ζεσταίνουμε τα υλικά για το γλάσο σε μικρό κατσαρολάκι στην χαμηλότερη θερμοκρασία της κουζίνας μέχρι να λιώσουν τελείως ανακατεύοντας με σύρμα.
Αφήνουμε το κέικ να γίνει χλιαρό και περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο.





Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Παστίτσιο που λιώνει στο στόμα με τυρένια μπεσαμέλ


Μετά απο πολλές αναζητήσεις και δοκιμές συνταγών...έχω καταλήξει σ' αυτό το παστίτσιο.Πραγματικά η κάθε του μπουκιά λιώνει στο στόμα, η γεύση του είναι ανάλαφρη και πεντανόστιμη. Εγγυώμαι προσωπικά πως το αποτέλεσμα της συνταγής αυτής..θα είναι ακαταμάχητο!

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο Νο 2
100 γρ. φέτα
100 γρ. βούτυρο
Για την σάλτσα του κιμά:
750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο(περασμένο μια φορά απο την μηχανή του κιμά)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (όσο το δυνατόν πιο ψιλοκομμένο ΟΧΙ τριμμένο στον τρίφτη)
μισή πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
400 γρ. ντοματάκι κονκασέ
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί ή μισό ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
1 ξύλο κανέλας
1 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
2 κόκκους μπαχάρι
1 κ.γλ ζάχαρη
1 κ.γλ ρίγανη
αλατοπίπερο
μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για την τυρένια μπεσαμέλ:
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα ΖΕΣΤΟ (ΟΧΙ ΚΑΥΤΟ)
μισό μοσχοκάρυδο τριμμένο ή αν δεν έχουμε μισό κ.γλ έτοιμο τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι
1-2 κρόκους(ανάλογα το μέγεθος)
1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο και λίγο ακόμα για να πασπαλίσουμε απο πάνω

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε με την σάλτσα του κιμά: Σε βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις κάψει λίγο προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε (χωρίς να τον ανακατεύουμε συνέχεια) μέχρι ν' αλλάξει χρώμα και να μην έχει υγρά περίπου 7' και μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι,την πιπεριά,το σκόρδο,την κανέλα και μαγειρεύουμε για 2'-3'. Έπειτα βάζουμε τον πελτέ της ντομάτας να καβουρδιστεί κι αυτός για 1' και σβήνουμε με το κρασί ή το κονιάκ και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ ( 1'-2'). Μόλις εξατμιστεί αφαιρούμε το ξύλο της κανέλας και προσθέτουμε το ντοματάκι κονκασέ, (αν δεν θέλουμε τα κομματάκια απο το ντοματάκι το βάζουμε σε μπωλ και το πατάμε με το εργαλείο για τον πουρέ) την ζάχαρη,το αλατοπίπερο,την δάφνη,την ρίγανη και το μπαχάρι. Χαμηλώνω την φωτιά στο ελάχιστο και μαγειρεύω για 20' μέχρι να πιεί τα υγρά του τελείως.Μόλις είναι έτοιμο αφαιρούμε απο την φωτιά βγάζουμε το σκορδο,το φύλλο της δάφνης,το μπαχάρι και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Όσο περιμένουμε τον κιμά να γίνει, εμείς συγχρόνως βράζουμε και τα μακαρόνια σε μπόλικο (αλατισμένο) νερό σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο με την διαφορά οτι τα βράζουμε 1' λιγότερο.Μόλις βράσουν τα ρίχνουμε στο σουρωτήρι και προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και ανακατεύουμε να χλυαρύνουν λίγο και προσθέτουμε και την φέτα τριμμένη και τ' ανακατεύουμε.
Για την τυρένια μπεσαμέλ: σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλέυρι σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.Μόλις γίνει μια μάζα αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό μας γάλα.Μόλις ρίξουμε και το τελευταίο γάλα ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να δούμε να σχηματίζονται φουσκάλες στην επιφάνεια της κρέμας (ένδειξη οτι είναι έτοιμη),τότε αφαιρούμε απο την φωτιά και ρίχνουμε το αλάτι δοκιμάζοντας την για να δούμε πόσο αλμυρή την θέλουμε (προσοχή γιατί θα βάλουμε και το τυρί),μετά προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα,το μοσχοκάρυδο και τέλος την 1 κούπα κεφαλοτύρι συνεχίζουμε λίγο το ανακάτεμα να λιώσει το τυρί και ν' αποκτήσει λεία υφή η μπεσαμέλ.
Συναρμολόγηση: βουτυρώνουμε ένα πυρέξ προσθέτουμε τα μισά μακαρόνια,μετά την σάλτσα του κιμά,μετά τα υπόλοιπα μακαρόνια και τέλος την μπεσαμέλ πασπαλίζοντας την απο πάνω με λίγο κεφαλοτύρι (μισή κούπα περίπου) αν θέλουμε.Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια του παστίτσιου.