mypinkbutter

mypinkbutter

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Γλυκό κεράσι τραγανό




Ένα απο τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού με υπέροχη γεύση και χρώμα. Μπορούμε να το απολαύσουμε πάνω στο αγαπημένο μας cheesecake ή παγωτό αλλά ακόμα και σκέτο είναι το ίδιο ωραίο.Εγώ χρησιμοποιώ ασβέστη για πιο τραγανό αποτέλεσμα, αν δεν θέλετε, παραλείψτε το βήμα και πηγαίνετε κατευθείαν στο ξινό απλά αφήστε το για παραπάνω ώρα ( δείτε παρακάτω στην εκτέλεση )


ΥΛΙΚΑ

2 κιλά κεράσια όχι πολύ ώριμα
2 κιλά ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
τον χυμό απο 1 λεμόνι
2 βανίλιες

Για το ασβεστόνερο : 3 κ.σ. ασβέστη σβησμένο σε 4 λίτρα νερό.

* Επίσης 2 κ.σ. ξινό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικα διαλύουμε τον ασβέστη στο νερό και μ' ένα τουλπανάκι σουρώνουμε το ασβεστόνερο σε μια λεκάνη στην οποία ρίχνουμε μέσα τα κεράσια και τ ' αφήνουμε για 2 ώρες ανακατεύοντας ανα τακτά διαστήματα για να μην κάθεται κάτω ο ασβέστης. Μόλις περάσουν οι 2 ώρες ξεπλένουμε τα κεράσια ΠΑΡΑ πολύ καλά 8 με 10 ''χέρια'' να καθαρίσουν τελείως απο τον ασβέστη (εγώ τα πλένω και ένα ένα) και μετά βάζουμε σε μια καθαρή λεκάνη 3 λίτρα νερό και διαλύουμε το ξινό και ρίχνουμε μέσα τα κεράσια και τ' αφήνουμε για 1 ώρα.
Σειρά έχει τώρα να βγάλουμε τα κουκούτσια των κερασιών. Αν έχουμε τον ειδικό αποπυρηνωτή τον χρησιμοποιούμε αλλιώς με μια φουρκέτα ή μ' ένα τσιμπιδάκι φρυδιών (το οποίο το έχουμε απολυμάνει πρώτα) αφαιρούμε τα κουκούτσια με προσοχή να μην τραυματίσουμε πολύ το φρούτο και τα βάζουμε (τα κουκούτσια)  να πέφτουν μέσα σ ' ένα λεκανάκι (χρειαζόμαστε το ζουμάκι που βγαίνει με το καθάρισμα). Μόλις τελειώσουμε το καθάρισμα ρίχνουμε το ένα ποτήρι νερό ανακατεύουμε,βγάζουμε τα κουκούτσια και κρατάμε το νεράκι με το ζουμάκι γιατί θα το χρειαστούμε. Κατπιν βάζουμε σε μια κατσαρόλα στρώσεις απο κεράσια και ζάχαρη εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας και βάζουμε την κατσαρόλα στο ψυγείο για 24 ώρες να βγάλουν τους χυμούς τους τα κεράσια.
Την άλλη μέρα βγάζουμε την κατσαρόλα απο το ψυγείο, προσθέτουμε το νεράκι με το ζουμάκι που κρατήσαμε (απο τα κουκούτσια)  και βάζουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά, μόλις πάρει μια βράση ξαφρίζουμε το γλυκό μας και έπειτα χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε έτσι για 12 ώρες. Αφού περάσουν βάζουμε το γλυκό πάλι στην φωτιά και βράζουμε το γλυκό μας μέχρι να δέσει, περίπου 10-15λεπτα πριν το βγάλουμε προσθέτουμε τις βανίλιες και τον χυμό λεμονιού. Αφαιρούμε απο την φωτιά και μέχρι να κρυώσει κουνάμε αρκετές φορές την κατσαρόλα κυκλικά δεξιά και αριστερά για να ρουφήξουν σιροπάκι και να γίνουν φουσκωτά τα κερασάκια μας.





TIP: Για να είμαστε σίγουροι πως έδεσε το σιρόπι ακολουθούμε ένα απο τα παρακάτω βήματα:
  1. Μπορούμε να βάλουμε μια κουταλιά απο το σιρόπι μας σ' ένα πιατάκι το βάζουμε για 1 λεπτό στην κατάψυξη και με το δαχτυλό μας κάνουμε μια γράμμη αν ο ''δρόμος'' που σχηματίστηκε δεν κλείσει είναι έτοιμο το σιροπάκι αν κλείσει σημαίνει πως θέλει κι άλλο βράσιμο...
  2. Ρίχνουμε 1-2 σταγόνες σιροπιού μέσα σε ποτήρι με κρύο νερό πρέπει να πέφτουν σαν μαλακές κλωστούλες και να είναι σαν πηχτό υγρό.
  3. Στάζουμε λίγο σιροπάκι πάνω στο νύχι μας και πρέπει να γίνει σαν κόμπος που στέκεται...
  4. Αν δυκολευόμαστε με τους παραπάνω τρόπους ακολουθούμε τον πιο εύκολο βάζουμε μια κουταλιά σιρόπι απο το γλυκό μας σ ' ένα πιατάκι και το φυσάμε αν σχηματιστούν πάνω στην επιφάνεια του σιροπιού κυματισμοί είναι έτοιμο.
  5. Προσοχή όμως να μην το παραβράσουμε και ζαχαρώσει το γλυκό μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου