mypinkbutter

mypinkbutter

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Φιογκάκια με την πιο υπέροχη ζύμη



Μια ακόμη συνταγή της κ. Μυρτώς Αγγέλου που δοκιμάζω και σίγουρα θα υπάρξουν κι άλλες..Θαυμάζω πραγματικά τις γυναίκες που χωρίς να έχουν σπουδάσει κάτι πάνω στον τομέα της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής κάνουν τα δικά τους μικρά θαύματα στην κουζίνα του σπιτιού τους κι αυτό γιατί αγαπάνε να δημιουργούν γιατί με τον τρόπο αυτό δείχνουν την αγάπη και την ζεστασιά τους στην οικογένεια και στους φίλους τους. Τα συγκεκριμένα '' φιογκάκια '' μου θύμισαν τσουρεκάκια κάπως στην πιο ψωμένια εκδοχή τους..καθώς ψήνονταν το σπίτι πλημμύρισε με την μυρωδια του βουτύρου, του κακάου και της κανέλας!! Μόλις τα έβγαλα απο τον φούρνο και κρύωσαν ελαφρά, δοκίμασα ένα και έμεινα έκλπηκτη απο το πόσο μαλακά, φουσκωτά, αφράτα και νόστιμα ήταν. Για την εμφάνιση τους δεν θα πω πολλά γιατί μ' εντυπωσίασαν απο την πρώτη στιγμή που τα είδα. Εγώ άλειψα με λίγο βουτυράκι την επιφάνεια που άνοιξα το φύλλο και δεν δυσκολεύτηκα καθόλου..Tην επόμενη φορά θα τα δοκιμάσω με Nutella!!!

ΥΛΙΚΑ

Για την ζύμη:

450 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
2 κρόκους
60 γρ ζάχαρη κρυσταλλική ( εγώ έβαλα 90 γρ. )
50 γρ βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κγ αλάτι
1 φακ. μαγιά
180 ml χλιαρο γαλα

1 βανίλια

Για την γέμιση:

 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. κακάο
1 κ.γλ. κανέλα

Επιπλέον: βούτυρο για επάλειψη του φύλλου


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να έχουμε ένα ζυμαράκι μαλακό. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο ( τώρα το καλοκαίρι το αφήνουμε 30 λεπτά). Έπειτα το ανοίγουμε σε μακρόστενο φύλλο με πάχος μισό εκατοστό, αλείφουμε βούτυρο σε όλο το φύλλο και  στο μισό φύλλο απλώνουμε τα υλικά της γέμισης και σκεπάζουμε με το άλλο μισό φύλλο βάζοντας το  απο πάνω του. Κόβουμε με το μαχαίρι λωρίδες 3 εκ. η καθεμία και την κάθε λωρίδα την κόβουμε στην μέση χωρίς να κόψουμε όμως τις άκρες. Παίρνουμε την κάτω μεριά κάθε λωρίδας και την παιρνάμε 2 φορές μέσα απο το κόψιμο που κάναμε. Βάζουμε τα φιογκάκια σε ταψί βουτυρωμένο ή  με λαδόκολα και τ' αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά. Έπειτα τα αλείφουμε με το ασπράδι που μας περίσσεψε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Στο συγκεκριμένο βίντεο η κ. Μυρτώ μας δείχνει τον τρόπο που στρίβουμε τα φιογκάκια:

                               








Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Αφράτα κεφτεδάκια τόνου


Κανείς δεν θα καταλάβει οτι είναι κεφτεδάκια τόνου, όπως βλέπετε και απο την φωτογραφία φαίνονται σαν κανονικά κεφτεδάκια. Είναι πολύ αφράτα, πολύ νόστιμα και πολύ πιο ελαφριά, δηλαδή οτι πρέπει για το καλοκαίρι !!!

ΥΛΙΚΑ

2 κονσέρβες τόνου με λάδι καλά στραγγισμένες
1 αρκετά μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 αυγά
μια κούπα φρυγανιά τριμμένη
λίγο μαϊντανό
1 σκελίδα σκόρδου τριμμένη
ρίγανη
λίγο πιπέρι
και λίγο αλάτι ( με προσοχή γιατί ο τόνος είναι αλμυρός )

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά μαζί και τ' αφήνουμε αν έχουμε χρόνο μισή ώρα αλλιώς τα κάνουμε αμέσως ( δεν έχει μεγάλη διαφορά ). Πλάθουμε σε κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και μόλις είναι έτοιμα τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το περιττό λάδι.